Search

Brengt de zaak verder

Banken & Crowdfunding

Bijzonder : In de week dat de ABN Amro aankondigt te stoppen met haar crowdfundingplatform Seeds, kondigt de Rabobank aan zich juist op het pad van crowdfunding te willen gaan begeven.

ABN Amro trekt de stekker uit Seeds, het crowdfundingplatform waarmee de bank de afgelopen jaren actief is geweest. In 2012 was ABN Amro nog de eerste bank ter wereld die een crowdfundingplatform lanceerde. In dat jaar gold Seeds als pilotproject van de innovatieafdeling, maar na een jaar uit de lucht te zijn geweest maakte in de herfst van 2013 Seeds met een officiële lancering alsnog een doorstart. De bank zegt nog steeds te geloven in crowdfunding, maar daarbij voor een andere rol te kiezen. Seeds blijft voor de reeds gefunde projecten de investeerders en de betrokken ondernemers ondersteunen, maar nieuwe campagnes komen er niet meer. De ABN zegt ondernemers nog steeds te blijven adviseren over de mogelijkheden van crowdfunding en welk platform het best bij ze past.

Seeds was met de bescheiden dealflow niet het grootste van de meer dan 80 crowdfundingplatforms die Nederland inmiddels kent, maar koos wel een nieuwe aanpak: de crowd investeerde niet via obligatieleningen met een vaste rente zoals bij Geldvoorelkaar, en evenmin via aandelen of converteerbare obligaties zoals bij Symbid of Oneplanetcrowd. Seeds had een financieringsvorm gekozen, waarbij de ondernemer afhankelijk van zijn gerealiseerde omzet rente betaalde. Zo kon  voorkomen worden dat rentelasten betaald moesten worden op een moment dat je die als startup niet kon dragen en liep een ondernemer toch ook niet aan tegen de discussie over de waardering aan die je bij converteerbare aandelen zou kunnen krijgen.

Ook de Rabobank lijkt op zoek naar alternatieven voor (bancaire) financiering. Door de hoge kapitaaleisen zouden traditionele bankleningen te duur worden, waardoor de Rabobank nu de mogelijkheden bekijkt om (zakelijke) kredieten door te verkopen aan beleggers of ‘mee te participeren in crowdfunding’. De Rabobank is daarmee de eerste bank die crowdfunding expliciet noemt als toekomstig business model. De bank geeft aan nog zoekende te zijn en denkt aan een bemiddelende rol tussen spaarders en leners. Rabobank heeft al partnerships met CrowdAboutNow en Oneplanetcrowd (dat zich vooral richt op duurzame initiatieven).

In de media wordt crowdfunding vaak omschreven als een financieringsvorm die de concurrentie met banken en hun financiering aan gaat. Maar waarom zou crowdfunding niet juist een aanvulling kunnen zijn op het totale pallet aan financieringsdienstverlening die banken hun klanten momenteel bieden? Crowdfunding heeft inmiddels ook in Nederland een flinke opmars gemaakt en de verwachtingen zijn dat het concept nog lang niet is uitgegroeid. Niet gek dus dat toezichthouders, politici, maar ook financiële instellingen inmiddels ook hun oog op crowdfunding hebben laten vallen. Voor zowel consumenten als banken zou dit wel eens van meerwaarde kunnen zijn als banken het concept niet enkel overlaten aan de diverse crowdfunding platform aanbieders, maar crowdfunding ook zelf actief gaan opnemen in hun eigen dienstverlening, in welke vorm dan ook.

DEEL DIT BERICHT